Deja un comentario

CREMAREM LA FALLA EL DIA DE SANT JOSEP?

En acabar les falles del 2007, una opinió prengué més força que no en tenia en anys anteriors. No eren pocs  els que volien canviar la data de la cremà. Si, no esteu bojos, ni esteu somniant. Son moltes les veus que el passat mes de març es pronunciaren a favor que el día de máxima festa per a tots els fallers sempre fora el tercer dilluns del mes, independentment si aquest era 19 ó 25.

 

Van ser molts els que, només cremar els monuments i encara amb les cendres als carrers, es dedicaren a dir-mos que el millor per a la festa era que tots els anys fòra com el 2007, es a dir, la Crema el tercer dilluns de març a les 12 de la nit. Per a intentar conver-mos començaren a donar uns arguments prou coherents. Que si era millor per la festa ja que el nombre de visitants seria superior, que si els ingressos per a les falles es veurien incrementatsen al comptar amb major afluència…. En definitiva que tot serien beneficis pe a totes les comissions. Però, allò més important, no es recordaren de dir-ho: es volia canviar una tradició de més d´un segle.

 

Curiosament, aquestes veus, no només provenien d´algunes de les seccions de falles de la capital (les més altes, per cert), sinó que fins i tot procedien d´algú partit polític. No es convenient dir noms, però algú candidat a l´alcaldia de València portava al seu programa electoral traslladar la Cremà de data. Desde ací m´agradaría fer una pregunta a aquestos polítics: no seria més convenient lluitar perquè es declararen tres dies de festa a tota Valencia i no unicament el 19? Així es estalviariem haver de modificar una tradició amb més de cent anys d´antiguitat.

 

Un dels arguments que vaig poder lleguir tots eixos dies posteriors a les falles és que algunes tradicions falleres ja s´havien canviat pel bé de tots. Per exemple, el nombre de mascletaes s´havia ampliat, ja que abans començaven el día 12; l´Ofrena també s´hagut d´ampliar, i es pasà de realitzar-la el dia 18 a fer-la durant els dies 17 i 18; la nit del foc al principi es realitzava a la plaça de l´Ajuntament i coincidia amb la nit del 19, nit de la CREMÀ, i en l´actualitat, com tots sabeu, la nit del Foc es traslladà a la nit anterior i a l´antic riu Turia.

 

Tot aixó son messures que afecten a la capital i no als pobles, on el nombre total de fallers es igual o inclós superior al del cap i casal. Però la mesura de cremar els monuments un altre dia diferent al 19 afectaria a totes les comisions.

 

Es una opinió personal, però crec que la Cremà es deuria mantindre com ha sigut sempre i durant el que històricament ha sigut el seu dia.

 

Està clar que s´ha d´evolucionar i s´ha de buscar el millor per a la festa fallera i sobretot per a les comissions, però realment, qui notaria aquest augment i aquestos beneficis? Potser només les falles de secció especial de la capital. Quina falla de qualsevol poble, veuria els seus ingressos o l´afluència de visitants augmentats si canviarem el día?

 

En definitiva, crec que les falles són festa, son color, però sobretot son tradició. Una tradició que va naixer per rebre homenatge al patró dels fusters, Sant Josep. I el que volen algunes persones (molt d´ells simplement comerciants i no fallers) és que les falles deixen de cremar-se el día 19, el día del seu patró.

 

Desde ací, i torne a repetir que únicament es una opinió personal, m´agradaria que vos fereu una pregunta: seria el millor per a les falles, o per a la butxaca d´uns pocs?

 

Evolucionem, lluitem per fer que la millor festa del mon vaja en augment, però no podem oblidar-mos dels nostres arrels. No podem oblidar aquells bojos que a final dels segle XIX eixien al carrer el día 19 de març per cremar els seus trastos.

 

Oblidar-los seria oblidar als qui, a principi de segle XX eixien al carrer a cremar els ninots fet amb cera i vestits amb la seua pròpia roba. Ens oblidariem de l´essència de la festa i sobretot es estariem oblidant de les falles. Ens oblidariem d´una festa que comença el día 20 de març i acaba el día 19, i espere que per a sempre.

 

Aquest text va ser publicat en el Llibret de la @FallaP_SantRoc a l´any 2008

Articulo: Carlos Campillo ( @c_campillo )

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: